$ 1,51 € 1,93  ANASAYFA YAZARLAR EKONOMİ GÜNDEM SİYASET SPOR ŞEHİR  

Bugünkü Gazete



172022
313448

041925
2833+08

0305071012
1416192224
3541424344
5056596062
6375

   Gündem

Devlet ilk kez Madımak'ta

Yakın dönem Türkiye tarihinin en karanlık olaylarından 37 kişinin katledildiği Madımak Oteli müze yapılacak mı? Sivas'taki anma törenlerine ilk kez bir bakan katıldı ancak Devlet Bakanı Faruk Çelik, talebe olumlu yanıt vermedi.

2 Temmuz 1993 Türkiye tarihine en karanlık günlerden biri olarak geçti. Sivas'taki Madımak Oteli'nde 37 aydın canlı canlı yakıldı. Katliamın üzerinden tam 17 yıl geçti ve acılar tazeliğini koruyor.

Sivas'ta düzenlenecek anma töreni öncesi Alevi dernekleri ve çeşitli siyasi partilere mensup yüzlerce kişi ilk anmayı İstanbul Kadıköy'de gerçekleştirdi. Kadıköy'de toplananlar, Madımak'ın müze olması yönündeki taleplerini bir kez daha dile getirdi. Kadıköy'deki anma, katliamda hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşuyla sona erdi.

DEVLET SİVAS ANMASINDA…

Sivas'ta ise bu yıl bir ilk gerçekleşti. Anma törenlerine bu yıl ilk kez bakan düzeyinde katılım oldu. Sivas’a gelen Devlet Bakanı Faruk Çelik, vatandaşlarla el ele tutuşarak Madımak Oteli’nin önüne kadar yürüdü. Tören bir dakikalık saygı duruşuyla başladı ve ardından Bakan Çelik kürsüye geldi. Bakan Çelik, Madımak Oteli'nin önünde toplananların beklediği müjdeyi vermedi. Çelik, şunları söyledi:

“O gün sinsi odaklar, karanlık senaryolarını sahnelemek istediler. O gün hain mihraklar eti tırnaktan, tırnağı etten ayırmak istediler. O gün farklılıklarımızı istismar etmek suretiyle yüzlerce yıllık kardeşliğimizi kanla, gözyaşıyla sınadılar. Biz o günü unutmadık, hayatlarını kaybedenleri anmak için bugün hep birlikte buradayız. Madımak Oteli'nde yaşanan acı hepimizin acısıdır. Tüm Türkiye'nin acısıdır. Bu olayın tarafı olamaz, bu olayın tarafı olmak aslında yangını söndürmemek demektir. Herkes, 73 milyon bir taraftadır. İnsanlık adına bir taraftadır. Müessir olayda yakınlarını kaybedenlerin acısını yürekten paylaşıyorum.

SÜREÇ YÜRÜYOR…

Madımak Oteli'nin kamulaştırılması için gerekli adımları attık. Sayın Valimizin başkanlığında, koordinasyonunda bu süreç yürümektedir. Kamulaştırma işleminin tamamlanmasıyla birlikte 17 yıllık bir beklentiyi de gidermiş olacağız. Komisyonlar çalışıyor, talepler neyse bu talepler karşılanacak. Yalnız bir kesimin değil, toplumun her alanda talepleri var. Yöneticilerin görevi bu taleplere cevap bulmaktır. Canla başla, samimi olarak bu sorunların çözümü için gayret ediyoruz. Ama hepimizin önceliği hoşgörü, sevgi ve barış ortamını daha da geliştirmek ve her şeyden önemlisi ön yargıları kırmak, zihinlerdeki Berlin duvarlarını ortadan kaldırmak olmalıdır.”

Alevi çalıştayıyla ilgili sonuçların 10 gün içinde açıklanacağını söyleyen Bakan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Alevi Bektaşi kardeşlerimizin sorunlarını, taleplerini ele aldığımız çalıştaylarda tüm katılımcılar bu durumu dile getirdi. Bunun üzerine yakın geçmişimizdeki karanlık kalan tüm noktaların araştırılması için TBMM'ye bir araştırma önergesi verildi. Çünkü geçmişteki karanlık noktaları aydınlattığımız oranda geleceğimiz de o kadar aydınlık olacaktır. Karanlık noktaların geleceğimizi de karartmasına müsaade etmemeliyiz. O günün hukuk ve demokrasi ortamında konuşmayanların bugün daha cesur olacağına inanıyorum. Artık Türkiye kronik sorunlarıyla yüzleşecek demokratik olgunluğa ve sorunlarını istismar eden odakların yakasına yapışacak hukuki ve siyasi kararlılığa sahiptir.”

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Çelik, "5 katlı bir bina nasıl müze yapılabilir? Bilmeden konuşuyorlar" dedi. Bakan Çelik ve beraberindekiler daha sonra otelin önüne karanfil bıraktı. (AA/İHA)

  


  Haberin Fotografları

     Kullanıcı Yorumları
Not: yorumlar kullanıcı görüşlerini yansıtmaktadır.
Kent Gazetesi yazılan yorumlarla ilgili hiç bir sorumluluk kabul etmez.




  Yazarlarımız
Fatma Sibel YÜKSEK
On milyon darbeci!


Adem ÖZDEMİR
Hayırlı ramazanlar dileğiyle...


Erhan Cem ÖZTÜRK
Artvinliler özgürdür, kararlarını kendileri verir


Yusuf KOTAMAN
Dikkatli okuyun!



     Tüm yazarları göster

Günün Sözlü

  Spor
BURSASPORLU FUTBOLCULAR, VALENCİA'DAN ÇEKİNMİYOR
"AVRUPA'DA İYİ İŞLER YAPACAĞIZ" DİYEN İBRAHİM VE SON TRANSFER SVENSSON, VALENCİA'YI YENECEK GÜÇTE OLDUKLA
O GÜN İŞTE BUGÜN
2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nda oynadığı 6 maçı da kazanan A Milli Takım, bugün çeyrek finalde Slove
İŞTE BU KADAR (3-2)
2012 Avrupa Şampiyonası grup elemelerinde 2. maçına Kadıköy'de çıkan A Milli Futbol Takımımız, Belçika'yı

  Hava Durumu
Bursa
 İstanbul
 
Ankara
 
İzmir 

Copyright © 2008 Kent Gazetesi tüm hakları saklıdır - tasarım &kodlama dijitalyaşam