İnsan nekadar devlet terbiyesine bağlı olursa olsun duyguları vardır. Sinirlenir, sevinir, merhameti kabarır veya nefret eder..Ama ne olursa olsun karar alacağı zaman tüm duygular geride kalır ve Devlet terbiyesi dediğimiz mihenk taşından geçen duygu şahsileşmeyen bir karara dönüşür.
Alınan kararlar muhakkak bir tarafın hoşuna gitmeyecektir. Ama şahsî olmayan ve adil verilmiş karar kimseyi üzmez . Yeter ki aynı kararı bir başkası içinde ortaya koyma erdemi gösterin. Yani karar verirken bir personelin hatasını hemşehriniz diye, akrabanız diye , kendinize daha yakın hissettiğiniz için görmezden gelip, aynı hatayı pek hoşlanmadığınız ve hatta nefret ettiğiniz biri yaptığında sanki vatana ihanet suçu işlemiş gibi davranmanız hiç de devlet terbiyesi almış birine yakışacak bir davranış değildir.
Bu kendi personeliniz de olsa başka bir kurum da olsa böyledir. Yani siz kendi kurumunuzun size verdiği görevden dolayı başka kurumlarla diyalog halinde olmalısınız. Ordaki idareci ve memurları sevmiyor olmanız kurumunuzdaki size verilen görevlere yansımamalıdır. Devlet terbiyesi almış birine yakışan iki.kurum arasındaki ilişkilerde üzerine düşen kısmında üst düzey nezaketi göstermektir.
Bu üst düzey nezaket kendi kurumunuzdaki diğer idare amirleri içinde aynıdır.Yani başka bir idare amiri ile işiniz olduğunda onunla olan kişisel geçiminizin nasıl olduğuna bakmadan gidip belli nezaket çerçevesinde görüşmenizi yapmaktır. Kurumun en üst amiri ile görüşmeniz gerektiğinde de görüşme alanına geldiğinizde sizden öncekilerin görüşme sırasına saygı göstermeli , acil bir durum söz konusu ise orada görüşme sırası için bekleyenlerden müsade almalıdır.
Bu davranışların tamamı sizin kendinize neyi yakışırtırdığınızla alakalıdır. Yani siz buradaki anlatılan her konuyu bu devlet nezaketini öncelemeden de yapabilirsiniz. Emin olun bu şekilde usül erkân bilmeyen tavrınız kurum ciddiyetini edinemediğinizle alakalı olduğu yorumlarına sebep olacaktır.
Bu tip bir seviyesiz davranış torpille devlet kurumunda alınan şımartılmış kişiler için geçerli olabilir(!) belki ama, kurumsal bir işletim prensibi taşıyan özel sektörde bile kabul edilen bir davranış değildir.
Bir çok siyasî bugün iş adamı , tüm burda anlatılan devlet terbiyesini bilmeyen insanların hala kurumlarda olmasının sebebi o iş adamı siyasilerin kendi firmalarına çaycı yapmayacakları insanları devlette müdür yapmak istemesinden kaynaklanıyor.
Bence bu kedilerine sorulmalı.
“Bize referans olduğun kişiyi kendi kurumunuza alıp almayacağını” sorduğunuzda bu soruya verilen cevaba göre referansını ciddiye almak gerekmektedir . Bence…
Yoksa kurumlarda seviyesizlik aldı başını gidiyor .
Selam ve dua ile