Dolphin Tayfunu Okinawa ve Çin Kıyılarını Vurdu

08.08.2026
A+
A-
Dolphin Tayfunu Okinawa ve Çin Kıyılarını Vurdu

Dolphin adı verilen tayfun, Japonya’nın güneyindeki Okinawa üzerinde etkili olarak beş kişinin yaralanmasına ve yaklaşık 14 bin binada elektrik kesintisine neden oldu. Olay yerindeki yetkililer, yaralılardan üçünün şiddetli rüzgar nedeniyle düştüğünü ve hayati tehlikelerinin bulunmadığını bildirdi.

Japonya Meteoroloji Ajansı verilerine göre tayfun, yerel saatle 03.00 civarında Kume Adası’nın yaklaşık 160 kilometre kuzeybatısında yer aldı ve saatte 15 kilometre hızla kuzeye hareket etti. Bu süreçte sürekli rüzgar hızı saatte 162 kilometreye, rüzgar hamleleri ise saatte 216 kilometreye ulaştı. Bölgesel ulaşımda aksama yaşanırken, ANA ve Japan Airlines gibi iç hat operatörleri bölge seferlerini iptal etti.

Çin’de Hazırlık ve Uyarılar

Çin Ulusal Meteoroloji Merkezi, Dolphin Tayfunu’nun pazarın geç saatleri ile pazartesi sabahı arasında ülkenin doğu ve güney kıyılarına ulaşmasının beklendiğini duyurdu. Yetkililer, tayfunun muhtemel kara girişinin Zhejiang’daki Zhoushan ile Fujian’daki Fuding arasında olabileceğini öngörüyor.

Merkez yakınlarında rüzgar hızının saniyede 38–45 metreye (saatte yaklaşık 85–101 mil) ulaşabileceği tahmin ediliyor. Ayrıca yağmur ve kuvvetli rüzgarın, Şanghay ve çevresi de dahil olmak üzere Çin’in doğusunu 12 Ağustos’a kadar etkileyebileceği belirtiliyor. Tahminlere göre Zhejiang’ın doğusundaki bazı alanlara 600 milimetreden fazla yağış düşebilir.

Alınan Önlemler ve Ulaşım Düzenlemeleri

Zhejiang yönetimi kıyı bölgeleri için tayfun alarmını en yüksek seviyeye çekti, liman faaliyetlerini durdurdu ve 162 yolcu feribot hattını askıya aldı. Ningbo Lishe Uluslararası Havalimanı ise cumartesi 23:30’dan başlayarak kademeli olarak seferleri durdurma ve pazar günü tüm uçuşları askıya alma kararı aldı.

Şanghay’da Yangshan Limanı’ndaki gemiler tahliye edilirken, Yangtze Nehri Deltası’nda bazı demiryolu seferlerinin pazar gününden itibaren askıya alınacağı duyuruldu. Tayvan yönetimi de tayfun nedeniyle 63 uluslararası uçuşun iptal edildiğini bildirdi; adanın kuzey kesimlerinde hafta sonu boyunca yoğun yağış beklendiği vurgulandı.

Deniz Trafiği ve Siyasal Gerilim

Çin, tayfun nedeniyle Tayvan Boğazı’ndan geçen gemilere kendi trafik kontrol talimatlarına uymaları emrini verdi. Taipei ise bu müdahaleyi reddederek, Pekin’in uluslararası sular üzerinde kısıtlama uygulama hakkı bulunmadığını ve alınan tedbirleri “gülünç” olarak nitelendirdi.

Arka planda, Çin’in Tayvan’ı kendi toprak parçası saydığı ve Tayvan Boğazı üzerinde hak iddia ettiği gerilimi sürüyor; Taipei ile Washington bu iddiaları kabul etmiyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.