“Sokaklar Güvende” Operasyonunda 18 Gözaltı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda yürütülen “Sokaklar Güvende” operasyonunda, İstanbul ve Kars merkezli eş zamanlı baskınlarla 18 şüpheli gözaltına alındı. Operasyon kapsamında, zanlıların haraç toplama, saldırı ve iş yerlerine zarar verme gibi çeşitli eylemlerle suçlandıkları belirlendi.
Gerekçe olarak, şüphelilerin “sokak hakkı” bahanesiyle iş insanlarından haraç talep ettiği, ödemeyi reddedenlerin işletmelerine yönelik kurşunlama ve fiziksel saldırı gibi saldırılara maruz kaldıkları tespit edildi. Toplam 26 kişi hakkında yakalama kararı çıkarılmış olup, bunlardan 18’i yakalanarak emniyete sevk edildi.
Operasyonun Kapsamı ve Amaçları
Ceza İşleri Genel Müdürlüğü ve 78 Cumhuriyet Başsavcılığı iş birliğiyle yürütülen geniş çaplı soruşturmalar neticesinde, ülke genelinde 2 bin 447 şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı. Jandarma ve polis ekiplerinin katılımıyla 148 eş zamanlı operasyon gerçekleştirildi.
Yetkililer, operasyonların amacını sadece şüphelileri yakalamakla sınırlı görmüyor; hedef, suç örgütlerinin insan kaynağını, finansmanını, lojistik desteğini ve suç işleme kapasitelerini ortadan kaldırmak olarak açıklandı.
Bakan Gürlek’in Açıklamaları
Adalet Bakanı Akın Gürlek, sosyal medya üzerinden paylaştığı mesajda operasyonun önemine vurgu yaptı. Gürlek, çalışmanın çocukların ve toplumun güvenliğini korumaya dönük olduğunu belirterek, suç teşvik eden yapıların gençleri etkilemesine izin verilmeyeceğini ifade etti.
Gürlek’in iletisi özetle şudur: Cumhurbaşkanı liderliğinde ve İçişleri Bakanlığı ile koordinasyon halinde yürütülen bu mücadele; sokak çetelerinin, uyuşturucu tacirlerinin, yasa dışı bahis ve kara para ağlarının faaliyetlerinin çökertilmesini hedeflemektedir. Çocukların ve gençlerin bu yapıların etkisine girmemesi için kararlılıkla çalışılacağı vurgulandı.
Operasyonların icrasında görev alan Cumhuriyet Başsavcılıkları, emniyet ve jandarma teşkilatlarına Bakanlık tarafından teşekkür edilerek, sokakların suç örgütlerine teslim edilmeyeceği mesajı yinelendi.