20 Metrelik Dev Ahtapot Kanıtlandı

06.05.2026
A+
A-
20 Metrelik Dev Ahtapot Kanıtlandı

Japonya ve Vancouver Adası’nda bulunan nadir çene fosilleri, Geç Kretase döneminde denizlerde devasa ahtapotların bulunduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar, omurgasızların da büyük boyutlara erişip ekosistemlerde baskın rol oynayabildiğini gösteren bulgular sundu.

Çene fosilleri, yüksek çözünürlüklü tomografi ve yapay zeka destekli analizlerle detaylandırıldı; elde edilen veriler bu örneklerin 100–72 milyon yıl öncesine ait olduğunu işaret ediyor.

Fosil Bulguları ve Beslenme İzleri

Yapılan incelemeler, cirrata grubuna ait bu çenelerin son derece güçlü ısırıklara sahip aktif avcıları temsil ettiğini gösterdi. Fosil yüzeylerinde gözlenen yoğun çatlama, çizme ve aşınma izleri, bu canlıların sert kabuklu avları hedefleyen agresif bir beslenme stratejisi izlediğine işaret ediyor. Özellikle çene uçlarındaki yaklaşık %10’a varan aşınma oranları, modern kafadanbacaklılarda görülen hasarlardan daha yüksek seviyelerde bulundu.

Boyut ve Ekolojik Konum

Araştırmanın tahminlerine göre bazı bireylerin toplam uzunluğu 20 metreye kadar ulaşıyordu; bu da onları çağdaş büyük deniz sürüngenlerinin boyutlarıyla rekabet eder hale getiriyor. Bu durum, söz konusu ahtapotların dönemindeki deniz besin zincirinin üstünde yer aldığını güçlü biçimde destekliyor.

Zeka ve Davranışa Dair Kanıtlar

Fosil çenelerde tek taraflı daha yoğun aşınma gözlenmesi, bu hayvanların avlanırken bir tarafı tercih ettiğini düşündürüyor. Bu lateralizasyon bulgusu, gelişmiş sinir sistemi ve karmaşık avlanma davranışları ile uyumlu olacak şekilde yorumlandı.

Sonuç olarak bu keşif, ahtapotların evrimsel geçmişini yaklaşık 100 milyon yıl öncesine kadar geri taşıyarak, uzun süredir hüküm süren “sadece omurgalıların tepe yırtıcı olduğu” görüşünü yeniden değerlendirmeyi gerektiriyor.

Kaynak: Yeni Haber Ajansı

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.