Gıdalarda Taklit ve Tağşiş Listesi Güncellemesi
Tarım ve Orman Bakanlığı, 2 Haziran tarihli denetimler sonucu kamuoyuna güncellenmiş bir “Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar” listesi sundu. Farklı illerde faaliyet gösteren bazı işletmelerde yapılan tahlil ve incelemelerde mevzuata aykırı uygulamalara rastlandı.
Denetimler, et ve et ürünlerinden süt ürünlerine; bitkisel yağlardan bala ve baharatlara kadar geniş bir ürün yelpazesini kapsadı. Yapılan analizlerde bazı ürünlerin insan sağlığını riske atabilecek içerikler taşıdığı belirlendi ve ilgili firmalar hakkında işlem başlatıldı.
Denetim Bulguları
Et ve et ürünleri üzerinde yapılan incelemelerde birçok işletmede kanatlı eti, sakatat ve mekanik ayrılmış et kullanımı tespit edildi. Ayrıca bazı çiğ kuşbaşı et örneklerinde tek tırnaklı hayvan eti bulunduğu rapor edildi.
Çay ve baharatlar grubunda ise siyah çay örneklerinde gıdada kullanımı yasaklanan boyalar tespit edildi. Bu tür katkıların tüketici sağlığı açısından risk oluşturabileceği vurgulandı.
Hukuki ve Sağlık Açısından Notlar
Mevzuata aykırı ürünlerin tespiti üzerine yetkililer ilgili firmalar hakkında idari ve cezai süreçleri başlattı. Tüketicilerin etiket bilgilerini kontrol etmeleri, şüpheli ürünleri bildirmeleri öneriliyor.
Tek Tırnaklı Hayvanlar
Tek tırnaklı hayvanlar kategorisine giren türler arasında at, eşek ve katır yer alır. Rapor edilen uygunsuzluklarda bu hayvanlara ait etlerin, kırmızı et ürünlerinin içinde bulunması dikkat çekti.