Cevdet Yılmaz: Enflasyon ve Cari Açıkta Yönetilebilir İlerleme
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Eskişehir’deki bir otelde gerçekleştirilen Eskişehir Kalkınma Platformu Ekonomi İstişare Toplantısı’nda ekonomik göstergelere dair değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasında bütçe ve cari dengedeki iyileşmeye vurgu yaparak, son gelişmelerin makro planlamaya etkisini anlattı.
Yılmaz, geçen yıl deprem harcamalarına rağmen bütçe açığının milli gelire oranının %2,9 seviyesinde gerçekleştiğini belirtti. Cari açığın ise yıllar önceki %5–%6’lık düzeylerden gerileyerek %1,9’a indiğini hatırlattı; savaşın enerji maliyetlerine etkisinin bu yıl cari açığı bir miktar artırabileceğini ama yine yönetilebilir kalacağını ifade etti.
Beş Yıllık Büyüme ve Dış Ticaret
Yılmaz, 2023’te Türkiye ekonomisinin %3,6 büyüdüğünü ve 2020–2025 döneminde dünya ekonomisinin kümülatif %19 büyümesine karşın Türkiye’nin %35 büyüme kaydettiğini söyledi. Temmuz verileriyle yıllıklandırılmış mal ihracatının 278 milyar dolara, hizmetlerle birlikte toplam ihracatın ise 401 milyar dolara ulaştığı bilgisini paylaştı. Merkez Bankası rezervlerinin 7 Ağustos itibarıyla 178,4 milyar dolar, kredi risk priminin (CDS) ise yaklaşık 220 seviyesinde olduğunu aktardı.
Makro Rakamların Güncellenmesi
Enflasyonu öncelikli mesele gördüklerini vurgulayan Yılmaz, 2024’e girerken enflasyonun kademeli düşüş seyrinin sürdüğünü belirtti. Temel mallardaki yıllık enflasyonun temmuzda %16,8’e gerilediğini ve hizmet enflasyonunun ilk kez %40’ın altına indiğini söyledi.
“Enflasyon genel oranda %31,75…” diyerek Merkez Bankası raporuna atıfta bulunan Yılmaz, yıl sonu tahminlerinin %28 civarında olduğunu ve Orta Vadeli Program kapsamındaki makro hedeflerin dünyadaki ve Türkiye’deki gelişmeler ışığında güncelleneceğini bildirdi. Enflasyonla mücadelede para ve maliye politikalarının eşgüdümlü uygulanacağını, ayrıca arz yönlü yapısal dönüşümlere ağırlık verileceğini ifade etti.
Arz Yönlü Politikalar: Gıda ve Yatırımlar
Gıda arzının arttırılmasının hem vatandaş refahı hem de enflasyonun düşürülmesi açısından kritik olduğunu vurgulayan Yılmaz, sulama başta olmak üzere gıda üretimini destekleyecek yatırımların yoğunlaştırıldığını söyledi. Gıda Komitesi toplantılarıyla haftalık fiyat takibi ve erken uyarı mekanizmaları oluşturarak arz-talep dengesine dönük tedbirlerin daha etkin uygulanacağını açıkladı.
Finansman ve Yeni Destek Paketleri
Özel sektör için finansmanın sürecin merkezinde olduğunu belirten Yılmaz, fiyat istikrarı sağlandıkça finansal maliyetlerin genel olarak düşeceğini belirtti. Bununla birlikte ihtiyaç duyulan alanlara yönelik seçici desteklerin sürdürüleceğini; çiftçi ve esnafa sübvansiyonlu reeskont kredileri ve KOBİ’lere yönelik yeni finansal paketler üzerinde çalışıldığını söyledi. Devlet sübvansiyonlarıyla daha düşük finansal maliyetler yaratma amacının ön planda olduğunu ekledi.
Yılmaz’ın konuşması ekonomik görünüm, enflasyonla mücadele stratejileri, arz tarafı önlemleri ve seçici finansal destekler etrafında şekillendi; önümüzdeki dönemde makro hedeflerin güncellenerek kamuoyuyla paylaşılacağı bilgisini içeriyor.