“Bursa’da seçimin de bir ahlakı olmalı”

02.09.2026
A+
A-
“Bursa’da seçimin de bir ahlakı olmalı”

Ercan Sönmez’den BTSO seçimleri öncesi dikkat çeken mesaj: “Bursa’da seçimin de bir ahlakı olmalı”

Bursalı iş insanı Ercan Sönmez, BTSO seçimleri öncesinde iş dünyasında yaşanan tartışmalara ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Sönmez, seçim rekabetinin kişisel yıpratma ve itibarsızlaştırma yarışına dönüşmemesi gerektiğini belirterek, “İthamlar değil projeler, algılar değil gerçekler, kişiler değil vizyonlar yarışsın” çağrısı yaptı.

BURSA – Bursa iş dünyasının yakından takip ettiği Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) seçimleri öncesinde seçim atmosferine ilişkin dikkat çeken bir açıklama geldi.

Bursalı iş insanı Ercan Sönmez, seçimlerin doğal olarak bir rekabet ortamı oluşturduğunu ancak bu rekabetin kişisel tartışmalara, yıpratma kampanyalarına ve itibarsızlaştırma çabalarına dönüşmemesi gerektiğini söyledi.

BTSO seçimlerinin yalnızca adayların veya yönetimlerin yarıştığı bir süreç olmadığını belirten Sönmez, seçimlerin aynı zamanda Bursa iş dünyasının geleceğine ilişkin tercihlerin ortaya konulduğu önemli bir dönem olduğunu ifade etti.

Sönmez, yönetimlerin eleştirilebileceğini, geçmiş dönemde yapılan çalışmaların sorgulanabileceğini ve farklı projelerin ortaya konulabileceğini belirtirken, bütün bunların somut bilgi, belge ve veriler üzerinden yapılması gerektiğinin altını çizdi.

“Seçim kazanmak başka, insanı yıpratmak başka”

Seçim dönemlerinde rekabetin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Sönmez, rekabet ile kişisel itibarsızlaştırma arasındaki çizginin korunması gerektiğini söyledi.

Sönmez’in açıklamasındaki en dikkat çekici mesajlardan biri şu oldu:

“Seçim kazanmak başka, bir insanı yıpratmaya çalışmak başka şeydir.”

İş dünyasının temsilcilerinin ve yöneticilerin yaptıkları çalışmaların eleştirilmesinin demokratik rekabetin doğal bir parçası olduğunu belirten Sönmez, ancak kişilere yönelik ağır ithamların ve doğrulanmamış iddiaların seçim propagandasının aracı haline getirilmesinin Bursa iş dünyasına zarar vereceğini savundu.

Sönmez’e göre seçim dönemlerinde asıl konuşulması gereken başlıklar; Bursa ekonomisinin geleceği, sanayinin rekabet gücü, ihracatın artırılması, yeni yatırımlar, istihdam, teknoloji, yeşil dönüşüm ve işletmelerin küresel rekabette daha güçlü hale gelmesi olmalı.

İbrahim Burkay hakkında gündeme gelen iddialara dikkat çekti

Ercan Sönmez, son dönemde BTSO Başkanı İbrahim Burkay hakkında sosyal medya ve çeşitli iletişim kanalları üzerinden gündeme getirilen bazı iddialara ve bilgi kirliliğine de değindi.

Sönmez, herhangi bir iddianın kamuoyunda tartışılmasının önünde bir engel olmadığını ancak bu iddiaların somut bilgi ve belgeler üzerinden değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Bu konuda yöntemin açık olması gerektiğini belirten Sönmez şöyle konuştu:

“Bir iddia varsa; belgesi ortaya konur. Rakamı açıklanır. Muhatabına sorulur. Cevabı kamuoyuyla paylaşılır.”

Sönmez, özellikle sosyal medya üzerinden tekrar tekrar gündeme getirilen iddiaların yalnızca tekrar edilmeleri nedeniyle gerçek kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından iddia, belge, cevap ve sonucun birlikte değerlendirilmesi gerektiğini belirten Sönmez, aksi durumda seçim sürecinin projelerden uzaklaşarak kişisel tartışmaların içine çekilebileceği uyarısında bulundu.

“İma ve algı Bursa iş dünyasına yakışmaz”

Seçim süreçlerinde farklı görüşlerin ortaya çıkmasının son derece doğal olduğunu belirten Sönmez, eleştirinin demokratik rekabetin vazgeçilmez unsurlarından biri olduğunu ifade etti.

Ancak eleştiri ile kişisel itibarsızlaştırma arasında önemli bir fark bulunduğuna dikkat çeken Sönmez, kamuoyunun ima, söylenti ve algı üzerinden yönlendirilmesinin Bursa iş dünyasının kurumsal kültürüne zarar vereceğini savundu.

Sönmez, “Eleştiri başımızın tacıdır. Ama iftira ve itibarsızlaştırma siyasetin yöntemi olmamalıdır” diyerek seçim döneminde kullanılan dilin önemine dikkat çekti.

Bursa gibi Türkiye ekonomisinin önemli merkezlerinden birinde iş dünyası temsilcilerinin rekabet ederken aynı zamanda kentin ortak çıkarlarını gözetmesi gerektiğini belirten Sönmez, seçimlerin tamamlanmasının ardından aynı iş dünyasının birlikte çalışmaya devam edeceğini hatırlattı.

TEKNOSAB örneği: “Büyük projeler tek kişiye indirgenemez”

Ercan Sönmez, açıklamasında Bursa’nın önemli sanayi ve yatırım projelerinden biri olan TEKNOSAB örneği üzerinden de değerlendirmelerde bulundu.

Büyük ölçekli projelerin tek bir kişinin iradesiyle ortaya çıkmadığını belirten Sönmez, bu tür yatırımların uzun yıllara yayılan süreçler sonucunda, çok sayıda kurum ve kuruluşun katkısıyla hayata geçirildiğine dikkat çekti.

Kamu kurumları, yerel yönetimler, müteşebbis heyetleri, yatırımcılar ve iş dünyasının farklı aktörlerinin böylesine büyük projelerde çeşitli sorumluluklar üstlendiğini belirten Sönmez, projelerin başarısının tek bir kişiye mal edilmesinin de tek bir kişinin üzerinden eleştirilmesinin de doğru bir yaklaşım olmadığını ifade etti.

Sönmez, özellikle büyük sanayi ve teknoloji yatırımlarının Bursa’nın ortak kazanımı olarak değerlendirilmesi gerektiğini savundu.

Bu projelerin hangi aşamalardan geçtiğinin, hangi kurumların katkı sunduğunun ve hangi sonuçların elde edildiğinin somut verilerle ortaya konulabileceğini belirten Sönmez, kamuoyunun kişiselleştirilmiş tartışmalar yerine bu veriler üzerinden bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.

“Eleştiri başımızın tacıdır”

Sönmez, açıklamasında eleştiriye kapalı bir anlayışı savunmadığını özellikle vurguladı.

Yönetimlerin ve yöneticilerin yaptıkları çalışmaların eleştirilebileceğini, farklı görüşlerin ortaya konulabileceğini belirten Sönmez, bunun seçim sürecinin sağlıklı işlemesi açısından gerekli olduğunu ifade etti.

Ancak eleştirinin kişisel saldırıya dönüştüğü noktada seçim kültürünün zarar gördüğünü belirten Sönmez, şu ifadeyi kullandı:

“Eleştiri başımızın tacıdır. Ama iftira ve itibarsızlaştırma siyasetin yöntemi olmamalıdır.”

Sönmez’e göre adaylar ve ekipler birbirlerini yıpratmaya değil, Bursa iş dünyasının önündeki sorunlara hangi çözüm önerileriyle yaklaştıklarını anlatmaya odaklanmalı.

“Özer Matlı da İbrahim Burkay da Bursa’nın değerli iş insanlarıdır”

BTSO seçimleri kapsamında farklı isimler üzerinden taraf olduğu yönündeki değerlendirmelere de açıklık getiren Sönmez, herhangi bir kişiden yana olmadığını özellikle vurguladı.

Sönmez, hem Özer Matlı’nın hem de İbrahim Burkay’ın Bursa iş dünyasının değerli isimleri olduğunu belirterek, kendi yaklaşımının kişiler üzerinden değil, Bursa’nın geleceği üzerinden şekillendiğini ifade etti.

Sönmez’in bu konudaki mesajı şöyle oldu:

“Özer Matlı da İbrahim Burkay da Bursa’nın değerli iş insanlarıdır. Benim tarafım bir kişi değil. Benim tarafım Bursa’nın doğrusu, şeffaflık ve seviyeli rekabettir.”

Bu açıklamayla Sönmez, seçim yarışında herhangi bir adayın yanında konumlanmak yerine seçim sürecinin yöntemine ve iş dünyasındaki rekabet kültürüne ilişkin görüş ortaya koyduğunu belirtti.

BTSO seçimleri neden önemli?

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri, kent ekonomisinin temsil gücü açısından Bursa iş dünyasının en önemli organizasyonlarından biri olarak değerlendiriliyor.

BTSO bünyesinde farklı sektörlerden çok sayıda firma temsil edilirken, oda yönetiminin önümüzdeki dönemde Bursa sanayisinin ve ticaret hayatının sorunlarının çözümünde önemli bir rol üstlenmesi bekleniyor.

Bu nedenle seçim sürecinde ortaya çıkacak projelerin yalnızca oda yönetimine ilişkin değil, Bursa ekonomisinin gelecek vizyonuna ilişkin bir tartışma yaratması gerektiğini belirten Sönmez, adayların;

  • sanayinin rekabet gücü,
  • ihracatın artırılması,
  • yüksek katma değerli üretim,
  • teknoloji ve inovasyon,
  • yeşil dönüşüm,
  • nitelikli iş gücü,
  • finansmana erişim,
  • enerji maliyetleri,
  • lojistik,
  • yeni yatırım alanları

gibi konularda somut projeler ortaya koyması gerektiğini savundu.

“Bursa’nın ortak akla ihtiyacı var”

Bursa’nın ekonomik geleceğinin seçim rekabetinden daha önemli olduğunu belirten Sönmez, seçim sürecinin ardından farklı görüşlerin aynı masa etrafında çalışabilmesi gerektiğini söyledi.

Bursa iş dünyasında rekabetin olması gerektiğini ancak bu rekabetin kent ekonomisinin ortak çıkarlarına zarar vermemesi gerektiğini ifade eden Sönmez, seçim sonrasında kazanan ve kaybeden ayrımı yerine Bursa için ortak çalışma kültürünün devam etmesinin önemine dikkat çekti.

Sönmez’e göre BTSO seçimleri sona erdiğinde aynı işletmeler üretmeye, aynı sanayiciler yatırım yapmaya, aynı çalışanlar fabrikalarda çalışmaya devam edecek.

Bu nedenle seçim sürecinde kullanılan dilin, seçim sonrasındaki çalışma ortamını da etkileyeceği değerlendirmesinde bulundu.

“1 Ekim’de projeler ve vizyonlar yarışsın”

Açıklamasının sonunda 1 Ekim’de yapılacak seçime dikkat çeken Ercan Sönmez, seçim gününe kadar olan süreçte kişisel ithamların değil, projelerin konuşulması çağrısında bulundu.

Sönmez, adayların Bursa iş dünyasına hangi hedefleri sunduğunun, hangi sorunlara nasıl çözüm üreteceğinin ve Bursa’nın geleceği için nasıl bir vizyon ortaya koyduğunun tartışılması gerektiğini belirtti.

Mesajını şu ifadelerle tamamladı:

“Bırakalım 1 Ekim’de; ithamlar değil projeler, algılar değil gerçekler, kişiler değil vizyonlar yarışsın.”

Sönmez, seçimlerin geçici, Bursa’nın ise kalıcı olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı:

“Çünkü seçim biter. Bursa kalır.”

“Kazanan Bursa olmalı”

Ercan Sönmez’in açıklamasının merkezinde, BTSO seçimlerinin bir kişi veya grup üzerinden değil, Bursa’nın ekonomik geleceği üzerinden değerlendirilmesi gerektiği mesajı yer aldı.

Sönmez, seçim sonucunda kimin kazanacağından daha önemli olanın Bursa iş dünyasının ortak kazanımları olduğunu vurgulayarak açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

“Ve sonunda kazananın kim olduğundan daha önemli olan şey şudur: Bursa’nın kazanması.”

Bursalı iş insanının açıklaması, BTSO seçimleri öncesinde devam eden rekabet ortamında adaylara ve iş dünyası temsilcilerine “projelerle yarışın, belgelerle konuşun, kişisel yıpratmadan uzak durun” çağrısı olarak değerlendirildi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.