AB: Türkiye ile ilişkiler sürecek
AB Dış İlişkiler Temsilcisi Borrell, Türkiye-AB ilişkileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Borrell’in değerlendirmeleri, iki taraf arasındaki iş birliği ve gelecekteki ilişkilerin seyrini etkileyebilir.
AB Dış İlişkiler Temsilcisi Josep Borrell, AB Komisyonunun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi ile birlikte düzenledikleri basın toplantısında, Türkiye, Sırbistan, Arnavutluk, Karadağ, Kuzey Makedonya, Bosna Hersek, Kosova, Ukrayna ve Moldova gibi aday ülkelere ilişkin 2024 Genişleme Paketi’nin son değerlendirmelerini paylaştı. Bu toplantıda, Türkiye-AB ilişkilerindeki mevcut durum ve geleceğe yönelik beklentiler ele alındı.
Borrell, Türkiye-AB ilişkilerinin “olumsuz sarmalını tersine çevirmek” amacıyla yoğun çaba sarf ettiğini ifade ederek, “Başlangıçta, bugünkünden çok daha zor bir durumdaydık. Ancak, karşılıklı çıkar alanlarına yeniden angaje olmuş durumdayız.” şeklinde konuştu. Türkiye’nin AB için taşıdığı önemi vurgulayan Borrell, “Türkiye, mevcut koşullarda jeopolitik önemi giderek artan bir aday ülke. Bugün, Türkiye’nin önemi, uzun zamandır karşılaştığımız en zorlu dönemlerden biri olan jeopolitik bağlamda oldukça fazladır.” değerlendirmesinde bulundu.
“Türkiye ile İlişkiler Sürecek”
Borrell, Türkiye hakkında gelen soruları yanıtlayarak, bazı alanlarda ilerleme kaydedilmesine rağmen, özellikle ticaret, kara para aklamayla mücadele, araştırma ve inovasyon, ekonomi ile para politikaları gibi konularda daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini aktardı. “Bu nedenle, Türkiye’deki liderlerle olan temaslarımızı sürdüreceğiz.” diyen Borrell, Nisan 2024’te AB’nin Türkiye ile stratejik, siyasi ve ekonomik işbirliğini geliştirme niyetini vurguladı. O tarihten bu yana, Türkiye ile ilişkilerin yeniden canlandırılması ve ortak çıkar alanlarında yapıcı bir diyalog için somut adımlar atıldığını belirtti.
Borrell, “Dış politikamızla uyum oranı düşük olsa da, Türkiye ile ilişkilerimizi sürdürmemiz için yeterli nedenler mevcut.” ifadesini kullanarak, Türkiye’nin dış politika alanındaki rolüne dikkat çekti. 2024 Genişleme Paketi kapsamında yer alan “Türkiye Raporu”nda, işbirliğine dayalı ve karşılıklı fayda sağlayan bir ilişkinin geliştirilmesinin AB’nin stratejik çıkarına olduğu vurgulanmış, Türkiye’nin dış politika alanında aktif ve önemli bir aktör olduğu belirtilmiştir. Ayrıca, Türkiye’nin stratejik özerkliğine de dikkat çekilmiştir.