Bekçilere yeni yetki
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)İçişleri Komisyonu’nda, önemli bir iç güvenlik düzenlemesi görüşüldü. Ateşli silahlar ve yetkisiz çakar kullanımına ilişkin cezai düzenlemeler ve iç güvenlik alanındaki çeşitli düzenlemeleri kapsayan 46 maddelik …
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)İçişleri Komisyonu’nda, önemli bir iç güvenlik düzenlemesi görüşüldü. Ateşli silahlar ve yetkisiz çakar kullanımına ilişkin cezai düzenlemeler ve iç güvenlik alanındaki çeşitli düzenlemeleri kapsayan 46 maddelik Dahiliye Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM İçişleri Komisyonu’nda, yaklaşık 10 saat süren görüşmeler sonrasında kabul edildi.
Teklifin 39, 40, 41, 42 ve 43. maddelerinde çarşı ve mahalle bekçilerinin çalışma şartları, görevleri ve yetkilerine yönelik düzenlemeler getirildi.
ÇARŞI VE MAHALLE BEKÇİLERİNE YENİ DÜZENLEME
Yeni düzenlemeye göre, polis memuru ve üstü rütbelerde bulunan personel, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde istihdam edilen çarşı ve mahalle bekçilerinin rütbece üstü, kadro ve kuruluş yönünden bağlı oldukları ve amir olarak yetkilendirilmiş olan diğer personel ise çarşı ve mahalle bekçilerinin amiri sayılacak.
Subay, astsubay ve uzman jandarma çavuşlar, Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde istihdam edilen çarşı ve mahalle bekçilerinin rütbece üstü, kadro ve kuruluş yönünden bağlı oldukları ve amir olarak yetkilendirilmiş olan diğer personel ise çarşı ve mahalle bekçilerinin amiri olacak.
Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar doğrultusunda gerçekleştirilen düzenlemeyle, çarşı ve mahalle bekçisi olarak istihdam edileceklerde aranacak nitelikler tespit ediliyor.
BEKÇİLERE YENİ YETKİ GELDİ
Söz konusu düzenlemeyle, Anayasa Mahkemesi kararı uyarınca, çarşı ve mahalle bekçilerinin önleyici ve koruyucu görev ve yetkileri kapsamındaki eylemlerinin kapsamı da belirleniyor. Bu kapsamda, çarşı ve mahalle bekçileri, görev bölgeleri içerisinde bulunan konut, işyeri ya da araçların güvenliğini sağlayacak tedbirleri alacak, görev saatleri içinde görevlendirildikleri bölgede belirledikleri kabahat fiillerini önleyecek ve genel kolluğa bildirecek.
Çarşı ve mahalle bekçisi, durdurduğu kişi üzerinde veya aracında silah veya kendisinin veya başkasının yaşamını tehlikeye sokabilecek bir eşyanın bulunduğu hususunda yeterli şüphenin varlığı durumunda,, kendisine veya başkasına zarar verilmesini önlemek için kişiler üzerinde yoklama suretiyle üstten el ile dıştan kontrol yapabilecek.
KIYAFET ÇIKARILMASI VEYA ARACIN GÖRÜNMEYEN BÖLÜMLERİNİN AÇILMASI İSTENMEYECEK
Bekçiler, araçlarda ise aracın dışarıdan bakıldığında içerisi görünen bölümlerini kontrol edebilecek. Ancak kişinin üzerindeki elbisenin çıkarılması ya da aracın, dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölümlerinin açılması talep edilemeyecek.
Çarşı ve mahalle bekçilerinin haftalık çalışma süresi 40 saat olacak. Personel yetersizliği, görev yoğunluğu ve benzeri durumlarda emniyet ve asayişin gerektirdiği hallerin ortaya çıkması halinde valinin onayıyla haftalık 40 saatlik çalışma süresi en fazla 56 saate kadar artırılabilecek.
HAFTADA 56 SAATE KADAR ÇALIŞABİLECEKLER
Söz konusu durumların ortadan kalkmasıyla birlikte fazla çalışılan süre istirahat süresine eklenecek. Aynı zamanda bekçiler, “olağanüstü hal, terör, toplumsal olaylar, doğal afet, salgın hastalık, mevsim koşulları ve benzeri durumlarda” güvenlik veya kamu düzeni ile görevi etkileyen zorunluluk hallerinin ortaya çıkması halinde Bakan onayıyla hükümde belirtilen zaman dilimi dışında çalıştırılabilecek.