CHP’den kanun teklifi: “TRT Bandrol ücreti kaldırılsın”

“İktidarın propaganda aygıtı” eleştirileriyle sık sık eleştiri konusu olan TRT’ye dair dikkat çeken bir kanun teklifi geldi.
Son olarak İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından başlayan boykot tartışmalarıyla gündeme gelen TRT için ödenen bandrol ücretinin kaldırılması için TBMM’ye kanun teklifi sunuldu.
CHP Medya ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, 3093 Sayılı Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Gelirleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni TBMM Başkanlığına sundu.
Vatandaşlardan toplanan TRT Bandrol Ücreti’nin kaldırılmasını isteyen Bulut, verdiği kanun teklifinde, TRT’nin aldığı her cihaz için bandrol ücreti ödeyen yurttaşın sırtına yük olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:
“TRT’nin yayınlarındaki iktidar yanlısı ve adaletsiz tutumu vergi ödeyen vatandaşları da rahatsız etmiş, ‘Biz TRT’ye neden vergi ödüyoruz?’ noktasına getirmiştir. 3093 sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Gelirleri Kanunu’na istinaden TRT yayını alabilen radyo, televizyon, video ve birleşik cihazlardan ‘TRT Bandrol Ücretleri’ alınmaktadır. Elektrik faturalarındaki TRT payının kaldırılmasıyla kurumun gelir kaybını önlemek için cep telefonu, bilgisayar, tabletler ve başka elektronik eşyalardaki TRT Bandrol Ücreti artırılmıştır. TRT’nin 2021-2023 döneminde elde ettiği bandrol vergisi, bandrol geliri toplamı, 29 milyar 545 milyon 709 bin TL olmuştur.”
“KARA PROPAGANDA ARACINA DÖNÜŞTÜ”
TRT’nin vatandaşın vergisi ile yayın yaptığına dikkat çeken Bulut, yayınlarının da tarafsız olması gerektiğini vurguladı.
“Tarafsız olma sorumluluğu; 2954 sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Kanunu ile uymakla yükümlü olduğu 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’da hüküm altına alınmıştır” diyen Bulut, TRT’nin AKP iktidarlarıyla birlikte, “iktidarın kara propaganda aracına” dönüştüğünü söyledi.
“SİYASİ PARTİYE ANGAJE YAYINCILIK KABUL EDİLEMEZ”
TRT’yi sadece iktidarın haberlerine yer vermekle eleştiren Bulut, kurumun aynı zamanda muhalefeti yok saydığını belirtti. TRT’nin toplumun büyük bir bölümünü görmezden geldiğini kaydeden Bulut, şu ifadeleri kullandı:
“Halktan aldığı vergilerle halkı görmezden gelen, halkı cezalandıran, sadece bir siyasi partiye angaje olan bir yayıncılık anlayışı kabul edilemez. Sosyal medyasından boykot paylaşımı yapan sanatçıları dizi projelerinden çıkaran, siyasi partilerin parasıyla reklamlarını dahi yayınlamayan, iktidarın düşünce ikliminde olmayan hiç kimseye nefes alma hakkı bile tanımayan TRT’nin pervasız, hedef gösterici, yasa tanımaz haberleri vatandaşların da tepkisini çekmektedir.
Basın mesleğinin etik ilkeleri ortada iken TRT, aldığı her cihaz için TRT Bandrol Ücreti ödemek zorunda kalan vatandaşın sırtına da ciddi bir mali yük olmuştur. TRT’nin bu yanlı ve adaletsiz tutumu vergi ödeyen vatandaşları da rahatsız etmiş, ‘Biz TRT’ye neden vergi ödüyoruz?’ noktasına getirmiştir. Bu Kanun Teklifi, TRT Bandrol Ücreti’nin kaldırılarak vatandaşın sırtındaki maktu vergi yükünün hafifletilmesi amacıyla hazırlanmıştır.”