Gazze savaşından sonra ilk: Filistin’de halk sandık başında
İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’ye yönelik sürdürdüğü ataklar devam ediyor.
Filistin’de ise Gazze’de akınların başladığı tarihten bu yana birinci kere gerçekleştirilen seçimlerin heyacanı yaşanıyor.
Filistin resmi ajansı WAFA’nın haberine nazaran, lokal seçimler için oy sandıklarının bulunduğu merkezler mahallî saatle 07.00’de açıldı.
1,3 MİLYON SEÇMEN OY KULLANACAK
Yaklaşık 1 milyon 30 bin seçmen, 183 mahallî idare ünitesinde temsilcilerini belirlemek üzere oy kullanacak.
Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Rami Hamdallah, 2026 lokal seçimlerinde oy verme sürecinin Batı Şeria genelinde ve Gazze Şeridi’ndeki Deyr el-Belah kentinde başladığını duyurdu.

“DEMOKRATİK SÜRECE BAĞLILIĞIN GÖSTERGESİ”
Hamdallah, Tulkerim kentine bağlı Anabta beldesinde oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, vatandaşları sandık başına gitmeye ve temsilcilerini özgür ve sorumlu halde seçmeye çağırdı.
Seçimlere geniş iştirakin değerine işaret eden Hamdallah, bunun demokratik sürece bağlılığın göstergesi olacağını belirtti.

OY VERME SÜRECİ SAAT 19.00’A KADAR SÜRECEK
Seçmenler, 491 merkezde kurulan 1922 sandıkta oy kullanacak.
Oy verme süreci mahallî saatle 19.00’a kadar devam edecek.
Seçimlerde 90 belediye meclisi için 321 listeye mensup 3 bin 773 aday yarışırken, 93 köy meclisi için ise 1358 aday rekabet ediyor.

SONUÇLAR YARIN AÇIKLANACAK
Merkez Seçim Komisyonu’nun gün içerisinde her 3 saatte bir iştirak oranlarını açıklayacağı, yarın düzenlenecek basın toplantısında ise en son sonuçların duyurulacağı kaydedildi.
Seçimlerin, 19 Kasım 2025’te kabul edilen yeni seçim maddesine nazaran gerçekleştirildiği, belediye meclislerinde rölatif temsil (açık liste), köy meclislerinde ise çoğunluk sisteminin uygulandığı belirtildi.
Oyların sayımının sandık merkezlerinde gözlemciler ve basın mensuplarının iştirakiyle yapılacağı, sonuçların tutanak altına alınarak ilan edileceği ve akabinde merkezi data sistemine aktarılacağı söz edildi.










