Gazze’de Ateşkes İhlalleri ve İnsani Durum

24.08.2026
A+
A-
Gazze’de Ateşkes İhlalleri ve İnsani Durum

10 Ekim 2025’te yürürlüğe giren ateşkese rağmen Gazze’de çatışmalar ve kısıtlamalar devam ediyor. Resmi raporlara göre, anlaşmanın başlamasından bu yana geçen 315 günlük dönemde İsrail güçlerinin ateşkesi binlerce kez ihlal ettiği kaydedildi.

Gazze Hükümeti’nin medya ofisinin yayımladığı rapora göre, bu sürede toplam 4.379 ihlal belirlendi. Saldırılarda 1.286 Filistinli yaşamını yitirdi, 4.257 kişi yaralandı ve 180 kişi alıkonuldu. Ayrıca enkaz altında binlerce kişinin olduğu, şu ana kadar enkazlardan 813 cansız beden çıkarıldığı belirtildi.

Yardım Girişleri ve Çıkışlardaki Kısıtlar

Raporda insani yardım sevkiyatlarına ilişkin veriler de paylaşıldı. Planlanan 189.000 yardım tırının yalnızca 66.607 tır‘ının Gazze’ye ulaşabildiği, bunun da toplam hedefin %35’ine denk geldiği bildirildi. Refah Sınır Kapısı üzerinden yapılması planlanan çıkışlarda da ciddi sınırlamalar yaşandı; ateşkes kapsamında bölgeden çıkışı öngörülen 29.800 kişiden yalnızca 11.759’unun ayrılmasına izin verildiği ve bu oranın %39 olduğu kaydedildi.

Yetkililerin Çağrısı ve Siyasi Gelişmeler

Gazze yönetimi, kötüleşen insani durumdan İsrail’i sorumlu tutarak, arabulucular ve garantör ülkelerden İsrail’in anlaşmadaki yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmesini ve ihlallere son verilmesini talep etti. Barış sürecine ilişkin olarak, Gazze Barış Kurulu Temsilcisi Nikolay Mladenov, Hamas’ın ateşkesin ikinci aşaması için bir yol haritasını kabul ettiğini açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump da Barış Kurulu’nun, Hamas ve bölgede silahlı diğer gruplarla silahların bırakılmasına dair bir uzlaşı sağlandığını duyurdu. Hamas ise sürece olumlu yaklaştığını, ikinci aşamanın uygulanmasının İsrail’in birinci aşamadaki yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmesine bağlı olduğunu vurguladı.

Öte yandan Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi, şeridin yönetimini devralmak üzere kurumsal ve operasyonel hazırlıklarını tamamladığını açıkladı. Buna karşın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Barış Kurulu’nun ikinci aşama için sunduğu 15 maddelik planı reddettiklerini ilan etti.

Durum özeti: Ateşkes metni resmi olarak yürürlükte olsa da pratikte ciddi ihlaller, sınırlı insani girişler ve devam eden kısıtlamalar Gazze’deki insani krizin derinleşmesine neden oluyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.