Gökhan Günaydın: Fatma Betül Sayan Kaya’ya ilişkin sorular ve 4,4 milyar lira iddiası

29.09.2026
A+
A-
Gökhan Günaydın: Fatma Betül Sayan Kaya’ya ilişkin sorular ve 4,4 milyar lira iddiası

SPK’nın Tera Finansal Yatırımlar Holding işlemleriyle ilgili 37 kişi hakkında suç duyurusunda bulunmasının ve işlem yasağı kararı almasının ardından YENİ Parti Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın önemli iddialar yöneltti. Günaydın, eski bakan Fatma Betül Sayan Kaya ile eşinin ödemesi gereken tutarın eksik bildirildiğini savundu.

Günaydın, kurumun 25 Eylül 2026 tarihli bülteninde yer alan düzenlemeye atıf yaparak bazı isimlere etkin pişmanlık kapsamında 15 gün süre tanındığını, bu listede Kaya ve eşinin yer almadığını söyledi. Durumu hem usul hem de hesap açısından eleştiren Günaydın, ödenmesi gereken miktarın iki katı olması gerektiğini belirtti.

Liste ve etkin pişmanlık tartışması

Günaydın, bültende isimleri sayan listede Emre Tezmen, Kadir Boy, Abdülkadir Özkan ve diğerlerinin bulunduğunu; ancak Fatma Betül Sayan Kaya ve eşinin bu listeye konmadığını vurguladı. “Bu listenin içerisinde Fatma Betül Sayan Kaya’yı ve eşini gören var mı? Yok.” ifadeleriyle yapılmış seçici bir uygulama olduğuna dikkat çekti.

Ödenmesi gereken tutarın hesabı

Eski bakanın ödediği tutarın tek başına yeterli olmadığını savunan Günaydın, iddiasına göre ödenecek tutarın haksız edinimin iki katı olması gerektiğini söyledi. Buna göre 2,2 milyar lira ya da 2,1 milyar lira olarak anılan ödemelerin karşılığı olarak 4,4 milyar lira gibi bir rakam öne sürüldü. Günaydın, şu soruyu sordu: “O para Hazine’ye kaydedilince, bu kişiler bütün soruşturma ve kovuşturmalardan muaf mı olacak?”

Fon mağdurları ve Hazine’ye aktarım eleştirisi

Günaydın ayrıca, paranın Hazine’ye aktarılmasının mağdur olan fon sahiplerine doğrudan bir fayda sağlamadığını belirtti. “Vatandaşın cebinden aldığınız parayı Hazine’ye aktarıyorsunuz; o parayı mağdur vatandaşın cebine vermiyorsunuz.” sözüyle uygulamanın adalet ve mağduriyet giderme açısından eksik kaldığını öne sürdü.

SPK bültenindeki düzenleme maddesine atıf yapan Günaydın, Özata Denizcilik pay piyasasında yapılan işlemlerle ilgili olarak haksız yolla elde edilen paranın iki katının iadesi halinde etkin pişmanlıktan yararlanılabileceğini hatırlattı ve bu düzenlemenin neden bazı isimler için işletilip bazıları için işletilmediğini sorguladı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.