Gümüşdere’nin Şifalı Gölü Yeniden Canlandı

05.08.2026
A+
A-
Gümüşdere’nin Şifalı Gölü Yeniden Canlandı

Gümüşdere köyü, Sivas şehir merkezine yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta bulunan arazisindeki göl ile yeniden gündemde. Üç yıl önce kuruyan göl bu yıl tekrar su tutmaya başladı ve köy halkı ile ziyaretçiler gölün bazı cilt hastalıklarına iyi geldiğine inanıyor.

Yerel halkın ifadelerine göre gölün suyunun özellikle uyuz, egzama ve çeşitli deri rahatsızlıklarına olumlu etkileri var. Son dönemde suyun geri gelmesiyle ziyaretçi sayısında bariz bir artış yaşandı; iç ve dış turizm açısından dikkat çeken bir nokta hâline geldi.

Yerel Görüşler ve Gözlemler

Eski muhtar Veli Karavelioğlu gölü “Uyuz Çermiği” olarak da anıldığını belirterek, suyun ölçümlerinde yüzde 17’sinin soda çıktığını söyledi. Karavelioğlu, gölün alttan kaynayan bir yapıya sahip olduğunu ve zararlı canlı barındırmadığını vurguladı. Hafta sonları özellikle kalabalık olduğunu, Türkiye’nin çeşitli yerlerinden ve yurt dışından insanların şifa arayışıyla geldiğini ifade etti.

Köy sakini Ahmet Derin ise göl suyunun canlı yaşamına elverişli olmadığını, buna rağmen cilt hastalıklarına iyi geldiğini belirtti. Derin, su kaynağının korunup değerlendirilmesi gerektiğini ve yetkililerin müdahalesinin hem insanlara hem de köye fayda sağlayacağını söyledi.

Gölün Toplumsal ve Kültürel Önemi

Ali Atalay her hafta köye gelip suya girdiğini, çocukluğundan beri bu geleneği sürdürdüğünü anlattı ve göl suyunun insanı rahatlattığını ifade etti. Gençler için serinleme yeri olması, köy yaşamına canlılık kattığını gösteriyor.

Gölün tekrar dolması, hem sağlık amaçlı talepleri hem de bölge ekonomisi ve turizmi açısından olumlu beklentiler yaratıyor. Yetkililerin değerlendirmesi ve bölgenin korunması, bu potansiyelin sürdürülebilirliği açısından önem taşıyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.