Kargoya ek ücret geliyor

27.11.2024
A+
A-
Kargoya ek ücret geliyor

Gümrük Kanunu'nda Değişiklikler

Gümrük Kanunu’nda yer alan Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda önemli değişiklikler yapıldı. Bu değişiklikler, Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Yeni düzenlemelerin yurt dışından posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla Türkiye’ye gelen eşyaların gümrük işlemlerini kolaylaştırması bekleniyor.

Yapılan değişiklikle, yurt dışından gelen ve posta idaresi ile Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş hızlı kargo şirketleri aracılığıyla basitleştirilmiş usulde gümrük beyanı yapılan, tek ve maktu vergiye tabi ithal eşyaların gümrük değerinin belirlenmesine yönelik esaslar yeniden düzenlendi.

30 GÜN SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Yapılan yeni düzenlemeye göre, Türkiye’deki giriş limanı veya yerine kadar yapılan nakliye giderleri, ithal eşyasının kıymetine eklenerek değerlendirilecektir. Bu düzenlemenin 30 gün sonra yürürlüğe girmesi beklenmektedir.

AĞUSTOS’TA YENİ VERGİ DÜZENLEMESİ

Ağustos ayında gerçekleştirilen bir diğer düzenleme ile yurt dışından yapılan alışverişlerde limitler ve vergilerde önemli değişiklikler meydana geldi. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, yurt dışından sipariş edilen ürünlerin vergileri yüzde 66 ile yüzde 100 oranında artırıldı ve alışveriş limiti 150 eurodan 30 euroya düşürüldü.

Buna göre, posta veya hızlı kargo taşımacılığı ile bir gerçek kişiye gelen ve ticari miktar ve mahiyet taşımayan, kıymeti 30 euroyu geçmeyen eşyalar ile kıymeti 1500 euroyu aşmayan ilaç cinsi eşyaların vergilendirilmesine ilişkin ayrıntılar şu şekildedir:

Gümrük Kanunu'nda Önemli Değişiklikler ve Yeni Vergi Düzenlemeleri

  • a) Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelen ürünler için yüzde 30 vergi uygulanacaktır.
  • b) Diğer ülkelerden gelen ürünler için ise yüzde 60 vergi oranı geçerli olacaktır.
  • c) 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (IV) sayılı listede yer alan eşyalar için yukarıdaki oranlara ek olarak, yüzde 20 oranında tek ve maktu bir vergi tahsil edilecektir.

30 EURO’YU AŞILDIĞINDA EK VERGİ UYGULANACAK

Ayrıca, brüt 30 kg ağırlığında ve bedeli 30-1500 Euro arasında olan, kişisel kullanım amacıyla gelen ve ticari miktar ile mahiyet taşımayan eşyaların gümrük beyanı dahil tüm gümrük işlemlerinin takip edilip sonuçlandırılması gerektiği belirtilmektedir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.