Mehmet Nuri Ersoy’dan 26 Eylül Dil Bayramı Mesajı

25.09.2026
A+
A-
Mehmet Nuri Ersoy’dan 26 Eylül Dil Bayramı Mesajı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 26 Eylül Dil Bayramı’nın 94. yılı vesilesiyle Türkçenin milletin hafızasını, kimliğini ve bağımsızlık simgesini taşıdığını vurguladı. Türkçenin sadece iletişim aracı olmadığını; tarihimizin, medeniyetimizin ve ortak değerlerimizin bir taşıyıcısı olduğunu ifade etti.

Ersoy, Birinci Türk Dili Kurultayı’ndan bu yana atılan tarihi adımların sorumluluğunu bugüne taşımak gerektiğini belirterek, dilin korunması ve geliştirilmesinin çağın imkânlarıyla sürdürülmesinin önemine dikkat çekti.

Türkçenin Küresel Etkisi ve Kurumsal Çalışmalar

Son 24 yılda yapılan çalışmalarla Türkçenin dünyadaki görünürlüğü arttı. Yunus Emre Enstitüleri aracılığıyla başta Tokyo, Washington, Saraybosna ve Johannesburg olmak üzere pek çok şehirde yabancı gençler Türkçe öğreniyor. TİKA’nın katkılarıyla ise Türk dili ve kültür mirası farklı coğrafyalarda yaşatılıyor; Orhun Abideleri Müzesi gibi eserlerin korunması ve restorasyonu ön plana çıkıyor.

Ersoy, “Ortak Türk Alfabesi” konusunda sağlanan mutabakatı, ortak dil ve ortak gelecek ideali adına atılmış somut bir adım olarak nitelendirdi ve İsmail Gaspıralı’nın “dilde, fikirde, işte birlik” anlayışının bu süreçte önemini vurguladı.

Güncel Tehditler: Dijital Dönem ve Dil

Bakan, dijital dünyanın getirdiği yeni alışkanlıklar ve sosyal medya dili ile yabancı kavramların kontrolsüz kullanımının Türkçe için bir tehdit oluşturduğunu belirtti. “Kendi kavramlarını üretemeyenler, başkalarının kavramlarıyla düşünmek zorunda kalır.” sözünü hatırlatarak, dilin korunmasının toplumun her kesiminin ortak sorumluluğu olduğunu söyledi.

Ailelerden eğitim kurumlarına, medyadan kamu kuruluşlarına kadar dilin doğru, güzel ve özenli kullanılmasının gerekliliğini vurgulayan Ersoy, Türkçeye sahip çıkmanın milli hafızaya ve geleceğe sahip çıkmak anlamına geldiğini belirtti.

Türk Diline Hizmet Ödülleri ve Teşekkür

Törende Türkçeye adanmış çalışmalar için Türk Diline Hizmet Ödülleri takdim edildi. Ödül alanlar arasında Bulgaristan’dan Doç. Dr. Menent Shukrieva, Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gülsün Leyla Uzun ve diğer emek veren isimler yer aldı. Ersoy, ödül sahiplerini kutlayarak bu emeklerin bir hürmet nişanı olduğunu söyledi.

Programı düzenleyen kurumlara ve emeği geçenlere teşekkür eden Bakan, törünü “26 Eylül Dil Bayramımız kutlu olsun. Türkçemizin sesi gür, sözü güçlü, ufku daim ve aydınlık olsun.” sözleriyle sonlandırdı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.